Es localitza una necròpolis tardo antiga i un edifici medieval al costat de l'església de Santa Maria de Veciana

Dilluns, 27 de juliol de 2020 a les 00:00

El passat dissabte 25 de juliol a la tarda els entorns de l’església romànica de Santa Maria de Veciana varen rebre la visita d’un nombrós grup de persones congregades per l’Ajuntament de Veciana i el Centre d’Estudis Comarcals d’Igualada (CECI) per tal de donar a conèixer els resultats de l’excavació realitzada per aquesta entitat durant les dues darreres setmanes.

En l’acte de rebuda l’alcalde de Veciana, Jordi Servitje, va adreçar-se als assistents per agrair la gran tasca desenvolupada pel CECI i alhora va aprofitar per recordar la riquesa històrica i patrimonial del municipi. Així va esmentar  les diverses esglésies romàniques que es conserven actualment o altres indrets interessants com és el castell de Segur que està sent restaurat pel propi ajuntament des de l’any 2015.

En representació del CECI va parlar Xavier Barberà que va posar l’excavació de Veciana com a exemple de les tasques de recerca i divulgació de la història de la comarca desenvolupades des de l’entitat.

A continuació Pere Tardà, de l’empresa Cat Patrimoni, va fer una extensa  i acurada explicació de l’excavació realitzada aquestes darreres dues setmanes i que dona continuïtat a la primera intervenció realitzada l’any 1999. I és que en aquell moment ja es va veure que podria haver-hi importants estructures medievals i restes tardo antigues, però no es van arribar a excavar. Ara, gràcies a la iniciativa i suport econòmic del CECI i l’ajuda d’un grup de voluntaris i estudiants d’arqueologia dirigits per l’empresa Cat Patrimoni, s’ha pogut localitzar una necròpolis tardo antiga (segles VI i VIII) i un edifici medieval de planta rectangular que seria dels segles XIII i XIV. A l’interior d’una de les sepultures, s’ha localitzat un individu que anava acompanyat d’una sivella visigòtica dels segles VII-VIII. Pel que fa a la necròpolis tenim que s’han localitzat un seguit de tombes que tindrien una cronologia entre els segles VI i VIII. Es tractaria de tombes tipus mausoleus o panteons on s’hi enterraven grups familiars. Les tombes van segellades amb un tipus de paviment romà conegut com a “opus signinum”, i algunes d’elles tenen una coberta de llosa, mentre que se n’ha torbat alguna altre que es de tipus sarcòfag. Pel que fa a la part medieval les excavacions també han permès treure a la llum unes estructures muraries que correspondrien a un edifici d'entre els segles XIII i XIV. De moment es desconeix l’ús que podia tenir aquest edifici, però s’hi ha localitzat dues sitges que servien com a zones d'emmagatzematge un cop s'havia extret tot el gra. Es creu que, tant la necròpolis com l'església de Santa Maria de Veciana corresponien a un espai de culte que anava associat a la població de la zona que vivía en cases disperses d'àmbit rural i sense cap nucli de població.

La trobada va acabar amb una visita guiada de l’església romànica de Santa Maria de Veciana per part de l’alcalde.

Darrera actualització: 27.07.2020 | 08:53