Veciana recupera la capella de Sant Gabriel després de 50 anys

Dilluns, 23 de de setembre de 2019 a les 00:00

El proper diumenge 29 de setembre la capella de Sant Gabriel obrirà de nou les portes després de la restauració integral que hi ha realitzat l’Ajuntament de Veciana durant els darrers mesos.

La jornada començarà a la 1 de la tarda amb una missa oficiada per Monsenyor Romà Casanova, Bisbe de Vic, i acompanyada per la Coral de Veciana que la clourà cantant els goigs en honor al sant. L'acte comptarà amb la presència del sr. Jordi Servitje, alcalde de Veciana i del sr. Pere Pons, president delegat de l’Àrea d’Infraestructures, Mobilitat, Urbanisme, Habitatge i Espais Naturals de la Diputació de Barcelona.

Amb aquesta obra l’Ajuntament de Veciana ha recuperat aquest senzill però molt estimat edifici mig segle després que les abundants pluges de la primavera del 1969 en fessin caure la teulada i el deixessin totalment inaccessible.

La devoció per Sant Gabriel, patró del poble, s’ha anat traspassant de generació en generació considerant aquest arcàngel com a protector dels horts i camps de conreu. La notícia més antiga que es coneix d’aquesta capella és un decret de visita del 1666 que manava fer un ara i frontal per a l’altar. Uns anys més tard, al 1685, trobem que la parròquia de Veciana hi anava en processó per Sant Marc. És a l’any 1981, i després d’uns anys de no celebrar-se per estar la capella en ruïnes, quan els veïns varen recuperar l’aplec que es celebra a l’església parroquial de Santa Maria de Veciana el diumenge després de Sant Josep per recordar l’antic dia de Sant Gabriel, el 24 de març.

La capella es troba enclavada en un serrat a 667 metres d’altitud des d’on hi ha unes magnífiques vistes que el fan un lloc de visita obligada. Per arribar-hi es pot utilitzar el camí que enllaça els nuclis de Veciana i Santa Maria del Camí.”

Darrera actualització: 24.09.2019 | 10:05