Veciana va viure una gran inauguració de les obres de restauració del castell de Segur.

Dilluns, 24 d’octubre de 2022

El passat diumenge 23 d’octubre el municipi de Veciana va estar de festa grossa amb la inauguració de les obres de restauració del castell de Segur que després de set anys han tornat a la llum les estructures que van resistir l’enderroc de l’any 1616.

L’acte, que va aplegar un nombrós públic entre els quals destacaven diversos batlles de la comarca, va començar amb els parlaments de l’alcalde de Veciana, Jordi Servitje, qui va fer un repàs de totes les inversions realitzades en els darrers anys al poble de Segur amb les quals s’ha canviat radicalment la seva fesomia i incentivat el seu atractiu. La inversió d’1,5 M d’euros que ha suposat la restauració de l’església de Santa Maria per crear-hi el centre ART ECCLESIA, la remodelació de la plaça major, la construcció d’un nou aparcament a l’entrada del poble i la recuperació del castell amb el seu centre de recepció de visitants i millora dels entorns immediats fan que avui Segur sigui un nucli amb un atractiu turístic molt gran. Per acabar la seva intervenció Servitje va destacar la importància del projecte integral realitzat al castell de Segur i és que no només s’inaugurava la recuperació d’un conjunt patrimonial del s. XVI sinó que s’obria al públic un nou punt d’interès turístic i cultural del municipi i comarca.

En el seu torn el cap dels Serveis Territorials de la Catalunya Central del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Francesc Serra, va elogiar la gran tasca que es fa des dels ajuntaments com el de Veciana en la recuperació del patrimoni local que alhora configura la història del nostre país. En els seus parlaments el President Delegat de l’Àrea d’Infraestructures i Espais Naturals de la Diputació de Barcelona, Pere Pons, va fer un repàs de la inversió feta per l’administració que representa tot felicitant al consistori vecianenc per la seva empenta tal i com s’evidenciava en el fet de ser la tercera inauguració a que assistia en els darrers tres anys.

En la darrera intervenció el gerent del servei d’Equipaments, Infraestructures urbanes i patrimoni arquitectònic de la Diputació de Barcelona, Joan Closa, i l’arqueòleg i arquitecte, Eduard Píriz van parlar sobre la importància arquitectònica del castell-palau de Segur i de les vicissituds viscudes durant les diverses fases de restauració.

L’acte va continuar amb l’entrada al nou centre de recepció de visitants que disposa d’una zona de botiga on hi ha elements de marxandatge del castell així com del municipi de Veciana. A la sala d’audiovisuals els assistents van poder gaudir d’un reportatge sobre la història i arquitectura de l’edifici on es feia palesa la gran feina feta durant les diverses fases de recuperació realitzades des de l’any 2015 quan el castell no era més que un turó ple de vegetació i amb unes poques pedres a la vista. A la sortida el nombrós grup van poder visitar el conjunt patrimonial i gaudir de les magnífiques vistes de que disposa gràcies als 806 metres d’altitud en què es troba situat. El recorregut va acabar amb la sortida del recinte feudal a través del túnel subterrani que enllaça la part residencial amb la capella de Sant Miquel.

El castell de Segur obrirà les portes al públic cada tercer diumenge de mes en els horaris que s’informaran properament.

Darrera actualització: 24.10.2022 | 09:37