Molí de la Roda

El Molí de la Roda es un casal conegut històricament com a “Molins de Segur”, i està situat en un fondal frondós on neix la riera gran, principal afluent del riu Anoia.
Aquest recorregut inicial de l’Anoia també es coneix com la riera de la Font dolla, pel fet de sortir-hi l’aigua a dolls (el doll és un recipient per a contenir líquids). Tal fou l’abundància d’aigua en aquest indret que en la capella que hi ha al costat del Molí de la Roda s’hi venerava primitivament una imatge de la Mare de Déu de les Dolles. Després si venerà la Mare de Déu de la Concepció, fins a l’actualitat que s’hi venera la Mare de Déu de Montserrat. La capella també es coneguda com Mare de Déu dels Molins de Segur o Verge del mas Sobirà.
Arquitectònicament la capella es de planta rectangular. La teulada a dues vessant està culminada amb un petit campanar d’espadanya, del segle XVIII. L’edifici rep llum a través d’una finestra que hi ha sobre la porta d’entrada i d’una altra que es troba en un mur lateral.
Pel que fa al casal del molí de la Roda tenim que fou l’antiga residència dels barons de Segur, com ho recorden encara els dos escuts heràldics que hi resten.
És un gran edifici bastit al segle XVII i reformat al segle XVIII amb finestres d’arc conopial i altres de tipus renaixentista. La part antiga, amb espitlleres i volta, forma com una torre i és coneguda popularment com la presó, ja que era en efecte la presó de la baronia. Sota el casal i havia els molins senyorials moguts per una gran roda hidràulica mecànica, desapareguda l’any 1981, que donà el nom popular de Molí de la Roda.

Darrera actualització: 14.12.2016 | 14:01